De Magie van DCF: Hoe Bepaal je de Waarde van je Bedrijf?

โ€”

door

in

Welkom in de wereld van de ‘Discounted Cash Flow’ (DCF)-methode, waarin we de toekomst omarmen om de waarde van een bedrijf te ontrafelen! ๐Ÿš€

Wat is DCF en Waarom is het Magisch?

DCF is als de tovenaar onder de waarderingsmethoden. Waarom? Omdat het niet alleen kijkt naar het heden, maar de toekomst in kaart brengt. Deze methode is een favoriet, vooral wanneer er bankfinanciering in het spel is. Het is de meest pure manier om de waarde van een bedrijf te onthullen.

Hoe Voer je de Betovering Uit?

  1. Tovenaarsformule voor Geldstromen: Begin met het in kaart brengen van de geldstromen voor de komende drie tot vijf jaar. Gebruik een businessplan en andere relevante gegevens om dit magische script te schrijven.
  2. Betoverende Inkomsten en Uitgaven: Verreken de inkomende geldstromen met uitgaande geldstromen voor elk jaar. Houd financieringslasten en dividenduitkeringen buiten beschouwing. Zo ontstaat een duidelijk beeld van beschikbaar geld voor leningen, rente en aandeelhouderswinst.
  3. Scenario’s voor Elk Seizoen: Voer de betovering uit voor drie verschillende scenario’s: ‘worst case’, ‘normal case’ en ‘best case’. Wees voorbereid op elk weertype!
  4. De Magische Berekening: Nu, met alle toekomstige geldstromen voor je, bereken je de waarde van het bedrijf op basis van een rentepercentage. Verreken de rendementseis op het eigen vermogen als de kosten voor vreemd vermogen. Dit magische getal bepaalt de waarde van het bedrijf (WACC-formule).

Is het Echt Magie of Zit er een Addertje Onder het Gras?

Helaas, zelfs magie heeft zijn uitdagingen. Deze methode is gebaseerd op aannames en voorspellingen, wat het niet helemaal objectief maakt. De waardebepaling rust immers op een voorspelling van de toekomst, en laten we eerlijk zijn, voorspellingen zijn soms net als het weer – onvoorspelbaar.

Het Betoverende Voorbeeld:

Stel je voor, een bedrijf met:

  • Toekomstige vrije cashflow van โ‚ฌ100.000 per jaar.
  • Gewenst rendement van 15,5% op eigen vermogen.
  • Rente over vreemd vermogen van 6%.
  • 50% eigen vermogen, 50% vreemd vermogen.
  • Belastingtarief van 25%.

De magische WACC-formule tovert dan een waarde van โ‚ฌ1.000.000 tevoorschijn!

Laat de Tovenaar Helpen: Bedrijf Verkopen met Magische Wijsheid

Maar wacht, de waardebepaling is slechts het begin van het avontuur! Bij onderhandelingen met partners, overnamekandidaten, of investeerders is het belangrijk de waarde goed te kunnen beargumenteren. Een adviseur als wijze tovenaar kan je helpen bij het betoveren van het proces. Dus, durf je de DCF-tovenaar uit te dagen voor de waarde van jouw bedrijf? ๐ŸŒŸ


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *